Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

Šimečka pokračuje ako predseda hnutia Progresívne Slovensko, na sneme získal 155 hlasov (video+foto)












4.5.2024 (SITA.sk) -


  • aktualizované 4. mája, 11:59




Michal Šimečka bol opätovne zvolený za predsedu hnutia Progresívne Slovensko (PS). Šimečka bol jediný kandidát na post predsedu.

Na sneme hnutia v Košiciach mu odovzdalo svoj hlas 155 delegátov spomedzi 161 hlasujúcich. Vo svojom prejave pred voľbou skonštatoval, že PS je v súčasnosti v najlepšej forme.

Najsilnejší opozičný politický subjekt



Dodal ale, že celková situácia v štáte nie je dobrá a poukázal na viaceré kroky súčasnej vládnej koalície.

V niečom je to paradox, že progresívna strana, ktorá vznikla, aby posúvala Slovensko vpred, musí teraz prevziať takpovediac konzervatívnu rolu. Brániť existujúce inštitúcie, hodnoty, pravidlá,“ poznamenal Šimečka.

Zdôraznil tiež úspech hnutia v parlamentných voľbách, ktoré síce nevyhralo, no oslovili viac než pol milióna voličov, čo je najviac, ako sa kedy na Slovensku podarilo liberálnemu prozápadnému politickému subjektu. PS označil Šimečka za najsilnejší opozičný politický subjekt.

Vnútorne jednotné



Zdôraznil tiež, že sa pomaly rozširujú i do regiónov Slovenska. Je toho názoru, že hnutie PS je vnútorne jednotné, zároveň ale nemá potrebu skĺzavať k populizmu či útočiť na iné politické subjekty.

„Bol by som rád, ak by sme z tohto snemu dnes večer odchádzali s dohodou, že ideme poraziť Roberta Fica, že ideme vyhrať voľby a že ideme vrátiť Slovensku nádej na budúcnosť," obrátil sa Šimečka na prítomných delegátov a delegátky hnutia.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem


Progresívne Slovensko musí rásť, musí rásť vo všetkých významoch tohto slova,“ deklaroval Šimečka. Pripomenul aj potrebu rozširovať sa do regiónov, a tiež vyhľadávať nové talenty.

Nesmieme sa báť tejto vnútornej konkurencie, naopak, musíme ju podporovať,“ dodal. Medzi ciele progresívcov zahrnul víťazstvo vo voľbách do Európskeho parlamentu, čo označil ako krátkodobý cieľ.

Komunálne voľby



Strednodobým cieľom je podľa Šimečku silnejšia prítomnosť ich hnutia v regiónoch a príprava na komunálne voľby. Vyjadril ambíciu postaviť do najbližších komunálnych a župných volieb čo najviac kandidujúcich na rôzne funkcie.



Rád by pre hnutie získal viaceré významné osobnosti pôsobiace v komunálnej a regionálnej politike. Avizoval tiež, že v tomto ohľade hnutie čoskoro predstaví významnú posilu. Plánuje tiež pravidelné výjazdové rokovania poslaneckého klubu do miest a obcí po Slovensku, ale aj otváranie ďalších regionálnych kancelárií hnutia.

Za tretí cieľ označil prípravu sociálneho a ekonomického programu na obdobie po vláde Roberta Fica (Smer-SD). Za týmto účelom by mal byť počas tohtoročnej jesene predstavený stranícky think-thank.

Pokora a rešpekt



Na čele jeho správnej rady bude stáť líder kandidátky PS do eurovolieb a bývalý premiér úradníckej vlády Ľudovít Ódor. „To bude inštitúcia, ktorá bude mať na starosti pod jeho vedením prípravu programu Slovensko vpred, respektíve programu pre obnovu krajiny po Ficovi,“ vysvetľoval Šimečka.

Staronový predseda PS tiež apeloval na delegátov, aby sa nebáli počúvať svojich kritikov. „Snažme sa načúvať, s pokorou, s rešpektom, aby cítili náš úprimný záujem,“ vyzýval. Za svoj prejav zožal od zhromaždených standing ovation.





Viac k témam: Predseda strany Progresívne Slovensko, snem strany Progresívne Slovensko, Voľba predsedu strany
Zdroj: SITA.sk - Šimečka pokračuje ako predseda hnutia Progresívne Slovensko, na sneme získal 155 hlasov (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia